DE UITEINDELIJKE BELANGHEBBENDE
Alle dorpshuizen, wat voor rechtspersoon ook zijn benaderd door de Kamer van Koophandel om wat genoemd wordt de uiteindelijk belanghebbenden (UBO) van de rechtspersoon aan te wijzen en te registreren. Begrijpelijk, zo horen wij van verschillende kanten, voelt men weerzin tegen (weer) een extra bureaucratische actie die ondernomen moet worden. Immers, hoewel we als (besturen) van dorpshuizen ons graag vrijwillig inzetten om met de huizen een goede bijdrage te leveren aan (de mensen in) de buurt, gaat de uitgebreide regelgeving en daarmee gepaard gaande extra bureaucratie steeds meer tegenstaan.
Helaas is er nog geen weg gevonden om dit voor ons soort organisaties te verminderen. Dat is ook wel te begrijpen omdat als het om veiligheid van gebruik, veiligheid voor de gebruikers, goed besturen van de organisatie, voorkomen van onregelmatigheden, enzovoort, we daar geen andere normen als dorpshuizen zouden willen aanleggen. Omgekeerd geldt ook voor partijen die met ons zaken willen of moeten doen, dat ook zij zeker willen weten dat we aan die standaarden van veiligheid, goed besturen, enzovoort voldoen.
In het geval van het vaststellen en registreren van uiteindelijk belanghebbenden van de organisatie (UBO) is dit bedoeld om witwassen en financieren van terrorisme te voorkomen. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld banken bij hun dienstverlening aan dorpshuizen moeten kunnen nagaan wie de UBO’s van een organisatie zijn alvorens zij diensten kunnen verlenen.
De formele basis voor het moeten vaststellen en registreren van UBO’s is de volgende. De wet ter voorkoming van witwassen en voorkomen van terrorisme is in 2018 gewijzigd. Op grond daarvan is iedere organisatie is verplicht om vast te stellen wie de uiteindelijke belanghebbende is binnen de organisatie. Het is op voorhand niet per definitie zo dat iedere organisatie een UBO heeft maar organisaties zijn verplicht na te gaan of er een of meerdere UBO’s zijn aan te wijzen. Voor stichtingen en verenigingen zijn dat natuurlijke personen die:
- direct of indirect een eigendomsbelang hebben van 25%;
- meer dan 25% van de stemmen heeft voor wijziging van statuten;
- feitelijke zeggenschap hebben over de rechtspersoon.
Als er geen personen zijn aan te wijzen op grond van de bovenstaande criteria, wordt in de Wet op grond van een ‘terugvaloptie’ alle statutaire bestuurders van een rechtspersoon als UBO aangewezen. Dit heeft tot gevolg dat in de klassieke not-for-profit stichtingen of verenigingen zoals de meeste dorpshuizen, de bestuurders allemaal UBO zijn.
Meer info via https://www.vrijwilligerswerk.nl/themas/wettenenregels/dossiers/bestuur+en+toezicht/ubo+register/default.aspx