Een mooi voorbeeld is wat ons betreft Meierijstad, waar we als ’t Heft uitgenodigd werden om mee te spreken over de conclusies uit de vitaliteitsscan die op initiatief van de gemeente aan de huizen in die gemeente werd aangeboden. Mooi is wat ons betreft in ieder geval een van de conclusies die de gemeente uit de scan trok; men vindt het van belang vindt dat huizen lid kunnen worden van ‘t Heft en daarom zal de gemeente de contributie die de huizen daarvoor moeten betalen vergoeden.
Hieronder een kort verslag van de presentatie van de resultaten waarover we als ’t Heft met de huizen en gemeente verder over in gesprek gaan.
De vitaliteitsscan, die ontwikkeld is door de provinciale zusterorganisatie van ’t Heft van de provincie Gelderland, de vereniging voor dorpshuizen en kleine kernen Gelderland werd met alle corona-beperkingen uitgevoerd door Evert Schoonhoven in 2021/2022.
De scan geeft je een beeld wat voor jouw huis van belang is om op te pakken als het gaat om de toekomstbestendigheid. Uitgangspunt is daarbij dat het doel van een huis is om bij te dragen aan de leefbaarheid van een dorp of wijk. Het actieplan dat op basis van de scan opgesteld moet kunnen worden om toekomstbestendig te blijven moet met andere woorden dat doel dienen.
De scan zelf bestaat uit het hebben met een gesprek met het bestuur/beheer, invullen van een vragenlijst. In het individuele verslag van een huis worden de successen en zaken waar men trots op mag zijn beschreven en worden de aandachtspunten en kansen en bedreigingen uitgewerkt. Op basis daarvan wordt een advies opgesteld met daarin opgenomen een prioriteitsstelling en wordt dit teruggekoppeld met het bestuur en beheer.
Op de bijeenkomst van 25 oktober werden niet de individuele rapporten besproken, maar de algemene conclusies besproken.
CONCLUSIES/ADVIEZEN VITALITEITSSCAN MEIERIJSTAD
Ten aanzien van gemeente
- Ga aan de slag met communicatie over, toelichting op en bundeling van gemeentelijk beleid.
- Houding van de gemeente is faciliterend/verbindend/open/betrokken.
- Er is behoefte aan één aanspreek-en coördinatiepunt vanuit de gemeente (wordt vormgegeven in: gemeenschapshuizen@meierijstad.nl.
- Ga aan de slag met projectsubsidies om zo ontwikkelingen te stimuleren en waarderen.
- Stimuleer en faciliteer zelfstandigheid, sluit aan op de ambitie van een huis en de energie in die omgeving.
- Faciliteer ondersteuning door een organisatie met expertise.
- Organiseer structureel platformoverleg ter bevordering van kennisdeling en -vergroting.
Ten aanzien van huizen
- Leg directe contacten met de doelgroep. Laat hen zelf iets organiseren of regelen;
- Pak als bestuur een faciliterende rol, laat de doelgroep zelf nadenken over wat en hoe ze de activiteiten willen organiseren;
- Werk vraag gestuurd en niet aanbod gestuurd, sta open voor initiatiefnemers en probeer hen te faciliteren. Geef initiatieven een kans. Opbouwen heeft tijd nodig;
- Zoek bij de verschillende taken en activiteiten de juiste mensen en benut de benodigde kennis en competenties van je medebewoners;
- Zoek op basis van je missie en visie de samenwerking op met de gemeente, professionals, welzijnsorganisaties en externe partners;
- Blijf gebruik maken van het netwerk van de VKKNB en ‘t Heft voor vragen, opgedane ervaringen en voorbeelden.
Gezamenlijke opdrachten/uitdagingen
- Blijf elkaar ontmoeten (besturen onderling, besturen met gemeente en andersom);
- Een wijk-of gemeenschapshuis staat centraal. Daar vinden activiteiten plaats in meerdere domeinen;
- Het eigenaarschap voor een gemeenschapshuis wordt breed gevoeld.
Wat ons betreft een mooi voorbeeld van een gezamenlijke en individuele opdracht formuleren als gemeente en huizen die ook in de toekomst vitale huizen die bijdragen aan de leefbaarheid in wijk of dorp moeten waarborgen.