Dorpshuis ’t Klooster in Bavel
Het gebouw waarin thans Dorpshuis ‘t Klooster in Bavel is gevestigd, was oorspronkelijk in gebruik als een Klooster (met kleuterschool) van de Franciscanessen van Roosendaal. Het is gesticht in 1923 en werd gebouwd door Dom. Paul Bellot in samenwerking met H. van de Leur. In 1950 volgde een aanbouw. Het klooster is opgeheven in 1995.
Na het vertrek van de franciscanessen werd het tot het Wit-Gele Kruisgebouw Bethanië. Enkele jaren later werd het tot Dorpshuis omgevormd, met de ingang niet meer aan de kant van de kerk, maar aan het Jack van Gilsplein. Het leegstaande pand naast ‘t Klooster is in 2002 inpandig gerenoveerd en aan de achterzijde uitgebreid.
Van klooster naar Dorpshuis
Het dorpshuis was vroeger gesitueerd in Het Hoekhuis in Bavel. Het had toen de oorspronkelijke statutaire naam Stichting Beheer Sociaal Centrum Het Hoekhuis, die in 1991 werd opgericht. Zes jaar later betrok de stichting het kloostergebouw en veranderde de officiële naam in Stichting Beheer Sociaal Cultureel Centrum ’t Klooster.
Sinds 1997 kreeg’t Klooster de naam die het nog altijd draagt: Stichting Sociaal Cultureel Centrum ’t Klooster, kortweg Dorpshuis ’t Klooster Bavel.
Samenwerking met gemeente
Het gebouw is eigendom van de gemeente Breda en de Stichting heeft het in bruikleen, ‘om niet’. Dat betekent dat de gemeente Breda het gebouw onderhoudt en de Stichting het beheert zonder huur te betalen. De Stichting draagt zorg voor de inventaris en ontvangt verder geen subsidies en tot op heden ook geen giften. Zij moet dus zelf financieel ‘de broek ophouden’. Dat lukt heel aardig, vooral dankzij het gekozen ‘verdienmodel’ (= verhuren van ruimtes aan verenigingen, organisaties en, in mindere mate, aan bedrijven), het werken met 2 deeltijd-krachten aangevuld met flinke ploeg vrijwilligers, en niet te vergeten het van gemeentewege regelmatig onderhouden van het gebouw. Zo kreeg ’t Kloostergebouw in 2022 nog een grondige serie aanpassingen ter verduurzaming.
De corona-periode was een zware tijd, zowel in financieel opzicht als voor het personeel. Desondanks is het toenmalige bestuur erin geslaagd ’t Klooster door een moeilijke episode heen te helpen. Het is wel zo, dat de bezetting van ’t Klooster tijdens die jaren is teruggelopen en ook nu nog voelt de organisatie de gevolgen.
Gebruikers
De financiële stabiliteit is voor een belangrijk deel te danken aan enkele relatief grote en vaste huurders, zoals de Muziekschool (onderdeel van de Nieuwe Veste te Breda) en de thuiszorgorganisatie Surplus. Daarnaast heeft ’t Klooster goede klanten aan onder meer de KBO, een gymnastiek activiteit en aan enkele bridgeverenigingen en koren. Het Dorpshuis zelf organiseert al jaren een tweetal koffie-inloop momenten per week voor ouderen, de Kloosterkamer genoemd, die begeleid wordt door een vaste groep vrijwilligers. En er zijn vijf maal per jaar lezingen, aangekleed met foto’s en films, van de Salonbibliotheek, een activiteit van de Bredase bibliotheek die helemaal gerund wordt door vrijwilligers.
Modernisering
Het bestuur dat erin geslaagd is te overleven tijdens de pandemie, heeft in zeker opzicht ook gezorgd voor een goed fundament voor haar opvolger, een goeddeels nieuw bestuur, dat slechts geleidelijk aan vorm kreeg. Twee jaar geleden werd een fulltime beheerder aangesteld naast de overgebleven parttime beroepskracht. Het huidige kader, bestuur en dagelijkse leiding van ’t Klooster, werkt hard aan een verdere professionalisering. Het beleid van de laatste anderhalf jaar wordt vooral gekenmerkt door:
– meer actie naar buiten (en daarmee drempels weg halen) en participeren in dorpse werkgroepen en organisaties;
– bevorderen van de kwaliteit van de dienstverlening, met name via een gedegen reserveringssysteem en het opstarten van een sociaal veiligheidsbeleid ten behoeve van het personeel, inclusief vrijwilligers;
– verbeteren van de bezetting van de lokalen, o.a. door het invoeren van flexwerkplekken en een betere p.r.;
– meer aandacht voor het sociaal-culturele gezicht van ’t Klooster, d.w.z. uitbreiding van de service op het gebied van culturele activiteiten (nieuwe werkgroep kunst en cultuur van vrijwilligers, die ook zorgt voor roulerende kunstwerken aan de muren en sociaal-maatschappelijke dienstverlening, in overleg met o.a. sociaal-maatschappelijk werk.
Voor meer informatie kunt u altijd de website raadplegen: https://kloosterbavel.nl/