Het feit dat de overheid ook de huizen in aanmerking laat komen voor de diverse ‘coronaregelingen’ als NOW, TOGS en de verlenging daarvan, laat zien dat dit ook (h)erkend wordt door de overheid. Datzelfde geldt voor de 17 miljoen die de overheid aan de gemeenten ter beschikking stelt als compensatie voor de extra uitgaven voor dorps- en gemeentehuizen. Natuurlijk hebben we daar via onze landelijke koepels uitgebreid voor gelobbyd, maar dat we hiervoor gehoor vonden zegt voldoende.
Vanuit veel gemeenten horen we ook dat de gemeenschapshuizen een onmisbare maatschappelijke rol vervullen. Een rol die ze verder zouden kunnen en moeten uitbouwen. Veel besturen willen dat ook. Echter dat gaat niet vanzelf. Zeker niet als je als bestuur er alleen voor staat.. In de vorige Nieuwsheft beschreven we hoe we met een pilot op een drietal plaatsen met de betrokken besturen een aanpak uitprobeerden om het eigenaarschap van het gemeenschapshuis te verbreden alsook na te gaan hoe de bredere maatschappelijke rol in te vullen.
Het resultaat
Het resultaat is door de drie besturen als zeer positief ervaren. Inmiddels hebben we de aanpak uitgebreid, waardoor er aan het einde van het proces een breder eigenaarschap is (dan alleen het bestuur). En er is een concreet overzicht van de nieuw te ondernemen activiteiten (inclusief een actieplan) en een ondernemingsplan.
Het vervolg
Als Heftbestuur zijn we druk bezig om subsidiemiddelen te verwerven, waardoor het gemakkelijker wordt om de begeleiding van dit drie maanden durende proces door het PON en de KNHM, te bekostigen. Wij denken dat het van groot belang is dat de gemeente dit mede financiert. Immers het opnieuw inhoud en vormgeven aan het gemeenschapshuis en tegelijkertijd zonder/met minder exploitatiesubsidie werken gaat niet vanzelf.
Naast de vrijwillige inzet van de vele mensen uit de wijk of het dorp, zal ook een gemeente hierin moeten mede investeren om zo sterke sociale wijken te houden of te krijgen waar iedereen bij hoort en mee kan doen.
In het late najaar gaat dit traject opnieuw van start. Graag horen we welke huizen belangstelling hebben om dit proces te doorlopen. Je kunt een e-mail sturen aan info@theft.nl.
Zie ook het artikel uit Nieuwsheft juli 2020 over het gemeenschapshuis 2.0 en het rapport daarover.