Dat energie een hot item is, is niemand ontgaan
Maar wat kan of moet een gemeenschapshuis hier mee? Op welke manier kun je als gemeenschapshuis bijdragen aan een verduurzaming, aan een energieneutraal huis; beter voor het klimaat en uiteindelijk ook beter voor de portemonnee. Waar moeten we op letten, wat kan beter of moet anders als we als gemeenschapshuis een serieuze bijdrage willen leveren?
Met deze vraag zijn de dorpshuizen in Drenthe aan de slag gegaan. Ze hebben met hulp van een provinciale subsidie een traject doorlopen. Het energietraject geeft meer inzicht in het energieverbruik van de dorpshuizen, vergroot het bewustzijn over duurzaamheid en stimuleert dat er maatregelen worden genomen die bijdragen aan het besparen van energie en het duurzaam opwekken ervan.
Stand van zaken
Er zijn nogal wat gemeenschapshuizen die gesitueerd zijn in oude en slecht geïsoleerde gebouwen waar op het terrein van energiebesparing en opwekking veel winst te boeken is. Helaas geldt dat ook voor dorpshuizen en wijkcentra van meer recente datum, omdat de kosten voor energiezuiniger systemen kostbaarder zijn en er bij nieuwbouw -omwille van de prijs- nogal eens voor goedkope, maar aanzienlijk minder duurzame oplossingen wordt gekozen. De energielasten zijn in veel gemeenschapshuizen een hoge kostenpost.
Pilot in Brabant
Om de ervaringen vanuit Drenthe ook in Brabant uit te proberen starten wij een pilot. Wij bieden een huis een energietraject aan, met onder andere een energiescan en procesbegeleiding.
Vanuit deze pilot kunnen we leren of een dergelijke opzet ook zinvol en werkbaar is bij Brabantse gemeenschapshuizen. Als ’t Heft willen we dan met betrokken partners bekijken wat we daarvoor moeten organiseren en of een bijdrage vanuit provincie of gemeente mogelijk is.
Meld je aan als jouw huis hiervoor in aanmerking wil komen door ons een e-mail te sturen.