In het najaar van 2019 hebben we als Heft-bestuur een viertal regionale bijeenkomsten gehouden. Bij het onderwerp: “wat kan ’t Heft voor je betekenen? “ kwam de vraag naar voren over deskundigheidsbevordering voor bestuurders, vrijwilligers en beheerders. Op basis daarvan zijn we aan de slag gegaan om voor die onderwerpen een concreet aanbod te ontwikkelen. Tegelijkertijd zijn we aan de slag gegaan om subsidie te verwerven zodat elke deelnemer voor een geringe bijdrage (25 euro) aan een cursus kan deelnemen. Dankzij het VSB-fonds is de deskundigheidsbevordering voor iedereen toegankelijk. De prijs kan geen belemmering meer zijn. We zijn blij dat het VSB-fonds bereid is voor de komende jaren een aantal cursussen te subsidiëren.
Cursusaanbod
Beheerderstraining
Zo kunnen nu de vrijwillige beheerders voor slechts een beperkte bijdrage van 25 euro aan de training Beheerders deelnemen. Voor betaalde beheerders blijft het bedrag € 525,00.
Bestuurskundigheid
Voor besturen worden drie verschillende modules aangeboden die gaan over algemene bestuursvaardigheden.
- Interne organisatie
Waar onderwerpen als werven, binden en boeien vrijwilligers, financieel beleid, onderhoud en duurzaamheid gebouw en ontwikkelen van bestuurskracht aan bod komen. - Samenwerken
Aan de orde komen onder andere verbeteren imago gemeenschapshuis, omgaan met grote klanten als KBO en samenwerken en sociaal ondernemerschap. - Activiteiten
Met elkaar werken aan het versterken en verbreden van activiteiten, ontwikkelen van activiteiten die aansluiten bij maatschappelijke vragen als eenzaamheid, dementie, armoede en hoe leren we behoefte van een wijk kennen.
Praktische workshop HACCP Voedselveiligheid en Gastheerschap
Volgens planning organiseren we dit najaar een workshop voor vrijwilligers keuken/horeca met als centrale thema’s wetgeving HACCP en voedselveiligheid, bejegening en gastheer- en gastvrouwschap. Het gaat daarbij niet alleen om kennisoverdracht, maar er worden ook praktijkoefeningen gedaan.
Maatschappelijke vraagstukken in beeld
Voor besturen een cursus van vijf bijeenkomsten waarna je als bestuur oog en oor hebt op wat er speelt en wat er nodig is in een wijk of buurt. Je leert om op basis daarvan je koers opnieuw te bepalen en tenslotte ga je na welke stakeholders je nodig hebt om de nieuwe koers te kunnen realiseren.
Aan de slag met Dorpshuis 2.0
Een cursus van vijf bijeenkomsten bestemd voor bestuur, stakeholders en wijkbewoners gericht op het verbreden van het eigenaarschap van het huis en het invullen van de maatschappelijke rol.