Drie jaar geleden heeft de Provincie besloten om de subsidie aan ’t Heft stop te zetten. Deze maatregel is sinds twee jaren ook gerealiseerd. Voor het bestuur van ’t Heft de reden om na te denken welke koers we willen varen en hoe we onze leden zo goed mogelijk kunnen bedienen en hun belangen kunnen vertegenwoordigen. In dit artikel een eerste blik op deze visie. We trekken graag de provincie in om in regionale bijeenkomsten met de besturen en beheerders van de wijk- en buurtcentra om tafel te gaan en deze visie te toetsen met jullie ideeën en opvattingen.
Het startpunt voor een nieuwe visie ligt met name in de veranderende en dynamische omgeving waarin onze gemeenschapshuizen zich bevinden. We zien dat de overheid zich steeds meer terugtrekt en dat betekent dat bewoners meer aan zet komen. Volgens het Rijk is de inzet en betrokkenheid van inwoners cruciaal bij maatschappelijke veranderingen en bij het versterken van de sociale cohesie van onze samenleving. Veel gemeenten maken nu al intensief gebruik van gemeenschapshuizen om inwoners te betrekken bij nieuw beleid.
Wij onderschrijven dat vanuit het beeld dat wijk- en buurtcentra veel meer zijn dan een gebouw alleen. Wij leveren als gemeenschapshuis een belangrijke bijdrage aan het invullen van lokale vraagstukken, aan het tegengaan van eenzaamheid en aan de versterking van de leefomgeving.
’t Heft wil de gemeenschapshuizen daarom stimuleren maar ook ondersteunen zodat zij een rol en actieve bijdrage kunnen vervullen bij burgerinitiatieven, participatievraagstukken, lokale vraagstukken als eenzaamheid, voorkomen van uitsluiting, armoede, klimaatadaptatie en duurzaamheid. Daarnaast biedt ’t Heft een platform van kennis en expertise om te delen met de aangesloten leden. Ook versterkt ‘t Heft haar leden bij samenwerkingsvraagstukken met instellingen, professionals en vrijwilligers om de exploitatie van het gemeenschapshuis optimaal te laten verlopen.
’t Heft verknoopt en verbindt het gemeenschapshuis en instellingen in de gemeente die een culturele, sportieve of sociale doelstelling hebben. In de visie van ’t Heft leidt samenwerking vaak tot een hogere kwaliteit van dienstverlening en tot een meer efficiënte bedrijfsvoering van het gemeenschapshuis. ’t Heft nodigt gemeenschapshuizen uit tot het ontwikkelen van een visie, tot het uitvoeren van nieuwe plannen en het betrekken van nieuwe doelgroepen.
’t Heft ziet zichzelf daarbij als een platform waar gemeenschapshuizen terecht kunnen voor antwoorden op hun vragen. Deze vragen kunnen de exploitatie en uitvoering betreffen, maar kunnen ook over beleid en strategie van de organisatie gaan. Via de kennisbank en via het stellen van vragen op de vraagbaak maken we jullie en onze expertise voor iedereen beschikbaar. Daarnaast bieden we trainingen aan voor beheerders van gemeenschapshuizen en bijscholingscursussen op bijvoorbeeld het vlak van gastheer/gastvrouw schap.
Naast dat we kennis in huis hebben vinden we het van belang om kennis te delen. We organiseren daarom regionale bijeenkomsten voor bestuurders en beheerders van gemeenschapshuizen om met elkaar van gedachten te wisselen hoe we het gemeenschapshuis een positie kunnen blijven geven in een veranderende omgeving. De regionale bijeenkomsten kennen actuele thema’s om zo aan te sluiten bij de dagelijkse gang van zaken in en rond het gemeenschapshuis. We geven elkaar feedback, tanken nieuwe energie en leren van lastige situaties door ze met elkaar te delen.
Tenslotte zien we voor ons zelf een gidsfunctie weggelegd. Met de bij ons aanwezige kennis en ervaring kunnen we gemeenschapshuizen ondersteunen bij hun zoektocht naar samenwerking met gemeente, instellingen, vrijwilligers en professionals.