Op mijn rondreis langs gemeenschapshuizen in Brabant was ik deze keer in Baarle-Nassau bij Cultuur Centrum Baarle. Ik werd ontvangen door de directeur in een imposant gebouw. Dit gebouw (het oudste gedeelte is mee dan 100 jaar oud!) was eerst in functie als broederklooster, waar jongens werden opgeleid tot broeder. In de jaren 60 werden de opleidingen uitgebreid met een kweekschoolopleiding (de huidige PABO), MULO en nog later de Mavo.
In 1973 is het gebouw in gebruik genomen als Cultuur Centrum voor zowel Baarle-Nassau als de Belgische zustergemeente Baarle Hertog. De gemeentes samen tellen plm. 10.000 inwoners. Er zijn veel anekdotes en wetenswaardigheden over deze specifieke samenwerking. Zo loopt de landsgrens tussen Nederland en België dwars door het gebouw. Dit geeft aan dat er erg veel samenwerking is vereist tussen de beide dorpen. Het Cultuur Centrum faciliteert Nederlandse, Belgische en gemengde activiteiten.
Over activiteiten gesproken: Een waslijst van verenigingen en andere gebruikers maken al dan niet met grote regelmaat gebruik van het grote aantal lokalen en zalen. In het gebouw zijn o.a. permanent de bibliotheek en de lokale omroep gevestigd. De plaatselijke harmonie repeteert wekelijks en geeft er ook uitvoeringen. Het Cultuur Centrum organiseert daarnaast nog een sterk eigen aanbod bestaande uit cursussen en workshops, theatervoorstellingen en muziekconcerten. Ze werken ook mee aan plaatselijke projecten zoals de Week van de Amateurkunsten, Week van Dementie… Dit alles wordt gecoördineerd door de directeur met vier beheerders en een aantal vrijwilligers.
Natuurlijk heeft het Cultuur Centrum ook een lastige periode achter de rug tijdens de coronacrisis. Bijkomend probleem is het feit dat Nederland en België niet dezelfde maatregelen toepassen. Dus is er een keuze gemaakt: De regering met de strengste eisen wordt gevolgd!
Voor de toekomst is het Cultuur Centrum volop in actie! De beide gemeentes hebben besloten om een geheel nieuw cultuurcentrum in de directe omgeving te bouwen. Het huidige pand voldoet niet meer aan de huidige normen rondom o.a. isolatie, energieverbruik, etc. Renovatie bleek geen optie. Dit betekent werk aan de winkel! Naast de gebruikelijke perikelen van nieuwbouw, heeft men te maken met 2 gemeentes met dito (nationale) wet- regelgeving. Een hele klus! Maar de medewerkers van Cultuur Centrum Baarle gaan ervoor en denken over drie jaar over een prachtige nieuwe accommodatie te beschikken.
We zullen de ontwikkelingen volgen en zijn ervan overtuigd dat Cultuur Centrum Baarle een mooie, gezonde toekomst tegemoet gaat.
Jo van Oosterhout
Bestuurslid ’t Heft.