Expertise functie beschikbaar houden en verbeteren
Inzet van de expertise functie betekende veel acties vanuit het bestuur in het kader van vragen over de gevolgen van Corona voor de huizen. Dit gebeurde via de vraagbaak, het actief communiceren met de leden en het inzetten van het landelijk netwerk
We hebben al in een vroeg stadium met de huizen gecommuniceerd over het belang om snel met de gemeente in overleg te treden over de te verwachten financiële gevolgen en de mogelijke bijdragen van de gemeenten. Daarnaast hebben we op de website en in de Nieuwsheft veel aandacht besteed aan de mogelijkheden die de huizen wel hadden en de diverse regelingen.
Ook het nut om als ’t Heft samen met andere provinciale organisaties via de LVVK en LSA met de centrale overheid in gesprek te kunnen gaan heeft zich weer bewezen. Dankzij deze inzet kwamen ook de dorps en gemeenschapshuizen voor landelijke steunmaatregelen in aanmerking. Bovendien kwamen er daardoor extra middelen voor de gemeenten ter ondersteuning van dorpshuizen ter beschikking.
Tenslotte kwamen naast de gewone vragen ook veel vragen over hoe de corona gevolgen op te vangen en hoe de coronaregelgeving te hanteren binnen. Op zich zien we ook los van de ‘ Corona vragen’ dat doordat we vanaf 2019 als bestuursleden via de vraag beantwoording ook direct contact hebben, het aantal vragen toeneemt.
Versterken platformfunctie
Als gevolg van de corona beperkingen hebben we geen regio bijeenkomsten kunnen organiseren. Als alternatief hebben de bestuursleden samen in totaal de besturen van 16 huizen in september, oktober gesproken. Belangrijke thema’s waren naast de gevolgen van Corona, wat speelt er specifiek in je huis, waar ben je trots op en wat zijn uitdagingen in de toekomst. Duidelijk werd dat met name de rol die men in de toekomst wil spelen, de verwachtingen van anderen(zoals gemeenten) enerzijds en anderzijds de (on)mogelijkheden om dat waar te maken centrale thema’s zijn. Naast het daar over in de individuele gesprekken van gedachten te wisselen is de inhoud van deze gesprekken ook gebruikt voor het inhoud en vorm geven van een aantal cursussen. Cursussen die besturen handvaten geven om met die thema’s om te gaan.
Met een aantal grotere gemeenten via welke een collectief lidmaatschap voor de huizen is afgesloten zijn we in gesprek gegaan over hun visie op de toekomstige rol van dorps- en gemeenschapshuizen en de manier waarop gemeenten daarin willen ondersteunen. Dit heeft er in Oss concreet toe geleid dat ’t Heft gevraagd is om aan een vijftal huizen het traject gemeenschapshuis 2.0 aan te bieden.
Daarnaast is met de Vereniging Kleine Kernen Noord Brabant een aanzet gemaakt om te bezien hoe door samenwerking de platformfunctie van beide organisaties versterkt kan worden in de komende jaren.
Tenslotte hebben we de platformfunctie van ’t Heft kunnen inzetten om met Profit4MO, een inkooporganisatie voor grotere sociaal culturele instellingen, een contract te kunnen afsluiten, waardoor de leden op tal van gebieden voordeliger kunnen inkopen.
Gidsfunctie
In maart werden met succes de drie pilots gemeenschapshuizen 2.0 afgerond. Doel was om op basis van de vraag uit het dorp/ de wijk tot een invulling te komen van het programma van het dorps- of gemeenschapshuis en het eigenaarschap van het huis te verbreden.
Als ’t Heft zijn we op grond van deze conclusies aan de slag gegaan om een compleet traject gemeenschapshuis 2.0 te ontwikkelen inclusief een ondernemingsplan.
Daarnaast zijn we op basis van de opgedane informatie uit de regio bijeenkomsten in het najaar 2019 , de werkbezoeken aan de 16 besturen en de diverse contacten een aantal andere cursussen gaan ontwikkelen .
Het VSB fonds is bereid gevonden om voor een periode van drie jaar een groot deel van de kosten voor de bovengenoemde drie cursussen te betalen en voor de (vrijwillige) beheerders die deelnemen aan de beheerderscursus.
Daarnaast konden eind 2020 dankzij financiële bijdragen van het VSB fonds, de provincie `Noord Brabant en de gemeente Oss in Oss 5 huizen starten met het nieuwe gemeenschapshuis 2.0 traject.
Bestuur
Zoals ook bij de besturen van de aangesloten huizen is het voor ’t Heft bestuur van belang mensen te vinden die zich met enthousiasme en kennis van zaken zich vrijwillig voor de goede zaak in te zetten. We zijn daarom blij dat naar aanleiding van onze oproep in de Nieuwsheft het bestuur is uitgebreid met mevrouw Latifa Cherrabi ( ook voorzitter van buurthuis Gageldonk in Breda) en de heer Kees Klijs als penningmeester.
Piet-Hein Jonkergouw
Voorzitter