VERSLAG SYMPOSIUM
’t Heft is lid van de commissie dorpshuizen van de Landelijke Vereniging Kleine Kernen die op landelijk niveau de belangen van de dorps- en gemeenschapshuizen behartigd. Omdat de LVKK dit jaar graag in Brabant het jaarlijkse symposium wilde houden kwam men terecht bij een van onze leden Dorpshuis de Phoenix in Schaijk.
Het thema van het symposium was de vraag: wat is er nodig om zorg op het dorp veilig te stellen. Uitgebreid werd aandacht geschonken aan bewonersinitiatieven die daar aan bijdragen. Daarnaast werd de jaarlijkse dorpsvernieuwingsprijs uitgereikt aan een bewonersinitiatief met dit jaar als thema bijdrage aan de zorg op het dorp. Omdat in en vanuit dorps- en gemeenschapshuizen meer en meer een belangrijke bijdrage aan welzijn en zorg wordt gegeven werd ons gevraagd als ’t Heft daarover in een workshop wat te vertellen vanuit de Brabantse praktijk.
Extra bijzonder was dat zijne majesteit koning Willem Alexander het symposium graag wilde bijwonen en hartelijk in het Schaijkse dorpshuis door de gasten (en inwoners) werd ontvangen.
De prijswinnaars van de dorpsvernieuwingsprijs
Er waren drie genomineerden. Mariënvelde, Grijpskerk en Vledder. Mariënvelde werd winnaar en kregen een bedrag van 3000€ om nieuwe initiatieven te kunnen nemen. Bij alle drie viel op dat een of andere vorm van een gebouw waar verschillende organisaties met elkaar in en buiten dat gebouw allerlei activiteiten ontplooien. Door de samenwerking van dorpsgenoten, verenigingen, professionele organisaties, bedrijven gericht op wat van belang was voor het dorp zag je dat veel kon gebeuren en de leefbaarheid sterk vergrootte.
Workshop ‘t Heft
De workshop van ‘t Heft, verzorgd door Piet Hein Jonkergouw voorzitter van ’t Heft, Peter van Eekelen, voorzitter van de Berchplaets in Berghem en Adri van Ginneken voorzitter van Dorpswerk Sprundel. Hierin werd aangegeven dat besturen van huizen al dan niet gestimuleerd door de gemeente meer en meer de ambitie hebben om een actieve maatschappelijke rol te pakken en een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid. Maar hoe doe je dat dan was de vraag.
In de workshop werd verteld hoe we als ’t Heft samen met het PON en KNHM foundation, financieel ondersteund door de provincie, VSB fonds en de gemeente Oss, de zogenaamde gemeenschapshuis 2.0 trajecten hebben ontwikkeld die huizen helpt een antwoord op die vraag te geven. Geschetst werd de opzet van die trajecten en welke concrete maatschappelijke thema’s in aan het einde van het traject waren uitgewerkt in een activiteitenplan. Eerder hebben we hier uitgebreid over geschreven in deze nieuwsheft en de rapportage staat ook op de ledensite.
Daarna vertelde Peter van Eekelen wat het doorlopen van hun 2.0 traject in de Berchplaets in Berghem heeft bewerkstelligd voor de rol en activiteiten op het gebied van zorg en welzijn.
Tenslotte gaf Adri van Ginneken aan hoe zij (op eigen kracht) 11jaar geleden de beweging hebben gemaakt van een dorpshuis dat ruimten verhuurde, naar Dorpswerk Sprundel waaraan alle vrijwillige en professionele organisaties zijn verbonden. Met al die organisaties werken ze samen aan de leefbaarheid van Sprundel. Hoe ze daar inhoud en vorm aan geven, wat het oplevert en wat er voor nodig is om dat overeind te houden wordt in de workshop toegelicht.
In de volgende Nieuwsheft zullen we aan de hand van interviews uitgebreider ingaan welke stappen deze gezet hebben (en gaan zetten)om te veranderen van een huis naar ruimte verhuurt, naar een huis dat met gebruikers en inwoners en organisaties in het dorp nieuwe activiteiten ontplooit die de leefbaarheid versterkt.