In de vorige Nieuwsheft hebben we aangegeven: “Van gemeenschapshuizen wordt een steeds belangrijkere bijdrage verwacht aan een goede leefbaarheid in de buurten, wijken of dorpen. Tegelijkertijd wordt verwacht dat dit met zo weinig mogelijk subsidie gebeurt. Die uitdaging kun je en wil je als bestuur van een huis niet alleen aangaan. Een breder gevoeld eigenaarschap vanuit de lokale gemeenschap van deze uitdaging is essentieel om die ook aan te kunnen gaan. Maar hoe doe je dat? Op drie plaatsen in Noord Brabant gaat het PON, in opdracht van ’t Heft, gemeenschapshuizen begeleiden bij het proces om dat eigenaarschap te verbreden en te komen tot een gezamenlijk gedragen actieprogramma om de maatschappelijke rol van het gemeenschapshuis te versterken.”
Ieder van de drie huizen heeft zijn redenen waarom men dit traject via ’t Heft met het PON wilde aangaan. Deze keer: waarom Schaijk mee wilde doen.
In Schaijk speelde daarbij het burgerinitiatief ‘de toekomst van Schaijk’ een belangrijke rol. Dit initiatief ontstond toen een aantal burgers de Schaijkse bevolking mobiliseerde om na te denken over de toekomst van het dorp. Op basis daarvan werden in 2018 op verschillende terreinen een aantal ambities en acties geformuleerd die zouden moeten bijdragen aan een nog socialer, bruisender en groener dorp. Een van die ambities was het creëren van een centrale ontmoetingsplek; third place. Een werkgroep waarin onder andere mensen vanuit de bibliotheek, mkb en het dorpshuis de Phoenix wilden daar de schouders onder zetten en begonnen met het beschrijven van hun droom ; Phoenix 2.0 / third place.
Met die droom zijn twee leden van de werkgroep Phoenix2.0/third place in gesprek gegaan met (de besturen van) een aantal partijen: dorpshuis de Phoenix, de bibliotheek (NOBB), Zorg coöperatie Schaijk, KBO Schaijk, Muziekvereniging Concordia, werkgroep jeugd van de Toekomst van Schaijk en BrabantZorg.
Uit de stimulerende en enthousiasmerende gesprekken kwam naar voren dat een nieuwe en andere invulling van dorpshuis de Phoenix veel mogelijkheden en kansen biedt. Men wilde graag hierin meedenken, meedoen en mee dromen. Daarnaast was de conclusie dat alle partijen actief wilden meedenken hoe aan het functioneren van dat nieuwe dorpshuis verder invulling te geven en welke bijdrage zij daaraan zouden kunnen of willen leveren. Daarbij zou het behulpzaam zijn wanneer dit proces professioneel begeleid wordt. En toevallig bood ’t Heft een traject via het PON aan dat hier prima in kon voorzien.
Dit leidde dus tot de vraag aan ’t Heft om het PON traject en de start op 29 augustus van een eerste bijeenkomst van al die partijen met de begeleiders van het PON. Daar werd de aanpak besproken en op welke thema’s de Phoenix iets voor Schaijk zou kunnen betekenen. Besproken werd welke stakeholders de volgende keer in oktober uitgenodigd zouden moeten worden om die thema’s uit te werken.
Aan de hand van die uitgewerkte thema’s zal vervolgens in november de hele Schaijkse bevolking uitgenodigd worden om middels de, door het PON ontwikkelde, ‘sociale veerkracht dialoog’ na te denken hoe het gemeenschapshuis die rol op de verschillende thema’s kan vervullen (concrete acties). In december zal tenslotte een actieprogramma worden opgesteld voor de doorontwikkeling van de huidige Phoenix naar Phoenix 2.0 / third place.