Van gemeenschapshuizen wordt een steeds belangrijkere bijdrage verwacht aan een goede leefbaarheid in de buurten, wijken of dorpen. Tegelijkertijd wordt verwacht dat dit met zo weinig mogelijk subsidie gebeurt. Die uitdaging kun je en wil je als bestuur van een huis niet alleen aangaan. Een breder gevoeld eigenaarschap vanuit de lokale gemeenschap van deze uitdaging is essentieel om die ook aan te kunnen gaan. Maar hoe doe je dat?
Als Heftbestuur hebben we gesignaleerd dat deze vraag op veel plaatsen leeft. Om die reden hebben we de Provincie Noord-Brabant gevraagd of zij middelen ter beschikking wil stellen om op drie plaatsen in Brabant gemeenschapshuizen te begeleiden bij het proces om dat eigenaarschap te verbreden en te komen tot een gezamenlijk gedragen actieprogramma om de maatschappelijke rol van het gemeenschapshuis te versterken. Vervolgens is in overleg met de provincie en het PON, gegeven hun brede ervaring op het gebied van wijk- en dorpsontwikkeling in Brabant, door het PON een concrete aanpak voorgesteld.
In het kort komt die erop neer dat men start met een kennismaking met het bestuur om zicht te krijgen op de context waarin het gemeenschapshuis nu functioneert en wordt bestuurd. In die kennismaking wordt ook bekeken welke partijen bij een eerste bijeenkomst met stakeholders betrokken moeten worden. Doel van die interactieve stakeholderbijeenkomst is met elkaar te bedenken op welke thema’s het gemeenschapshuis iets kan betekenen voor het dorp of de wijk.
Vervolgens wordt op basis van de opgehaalde thema’s een bijeenkomst georganiseerd door het bestuur en een afvaardiging van de stakeholders voor alle inwoners en organisaties van de wijk of het dorp. Doel van die bijeenkomst is met de inwoners na te denken over hoe het gemeenschapshuis die rol op de verschillende thema’s kan vervullen (concrete acties). Daarbij wordt de methode van de veerkrachtdialoog gebruikt.
Tenslotte worden de uitkomsten van de verschillende bijeenkomsten door het PON besproken met het bestuur en een afvaardiging van de stakeholders. Dit resulteert in een actieprogramma voor de doorontwikkeling van het gemeenschapshuis, waarin verbreding van het eigenaarschap en het invullen van de maatschappelijke rol centraal staan.
De ondersteuning door het PON heeft een drieledig doel:
- Inzicht krijgen in de richting waarin gemeenschapshuizen zich in de toekomst kunnen door- ontwikkelen en hun maatschappelijke rol invulling kunnen geven.
- Ontdekken hoe eigenaarschap verbreed kan worden en dit opnieuw versterken binnen de lokale gemeenschap.
- Geleerde lessen ophalen en beschrijven, zodat deze overdraagbaar zijn aan andere gemeenschappen in Brabant.
Met ‘Sterk Brabant’ hebben we afgesproken dat zij ’t Heft actief ondersteunen om ervaringen van de drie gemeenschapshuizen te delen met alle andere huizen, zodat deze desgewenst hiervan gebruik kunnen maken.
Twee huizen waar het PON gaat starten zijn bekend: de Gouden Helm in Helenaveen en de Phoenix in Schaijk.
We zijn nog op zoek naar een huis in een stad in West- of Midden-Brabant die van bovengenoemde ondersteuning gebruik zou willen maken. Je kunt je melden via info@theft.nl.
Piet Hein Jonkergouw
Voorzitter ‘t Heft