Werken aan het buurthuis van de toekomst

Regiobijeenkomsten van en voor leden van 't Heft

In deze roerige tijden wordt de maatschappelijke rol van de gemeenschapshuizen van steeds grotere betekenis. Dat is zeker van invloed op de keuzes die je als bestuur maakt. Hoe vervul je een rol die aansluit bij de lokale behoeften, hoe creëer je brede betrokkenheid en zorg je voor een goede exploitatie? We horen regelmatig dat deze vragen op bestuurders van dorpshuizen, MFA’s en andere ontmoetingscentra afkomen. In de hectiek van alledag kom je er vaak onvoldoende aan toe hier over na te denken. Daarom organiseerde het bestuur drie regiobijeenkomsten. Je kunt de verslagen van de betreffende avonden en de reacties van bezoekers hier teruglezen.

Presentaties regiobijeenkomsten

Je kunt de presentaties bekijken. Het gaat om de inleidingen van Hans van de Pas (burgemeester van Rhenen), Thijs van Mierlo (voorzitter Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners LSA) en Kees Jongmans (oud wethouder Roosendaal en oud voorzitter ’t Heft). Hiervoor is wel een inlogcode voor de website nodig. Heb je nog geen inlogcode en is je huis wel lid van ’t Heft dan kun je een inlogcode opvragen door een mail te sturen aan info@theft.nl.

Eerste regiobijeenkomst

Hoewel iedereen het ontmoeten een kernelement van de maatschappelijke rol vindt, zie je in de praktijk een geweldige differentiatie. Van het faciliteren, door ruimten aan organisaties en verenigingen ter beschikking te stellen, tot het actief bevorderen dat er op een breed aantal sociale en culturele gebieden activiteiten vanuit het huis of de gebruikers van het huis ontwikkeld worden.

Tweede regiobijeenkomst

Na een inleiding door Heft voorzitter Piet Hein Jonkergouw was het de beurt aan Thijs van Mierlo, directeur van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA), om zijn visie te geven op het werk van de leden van ’t Heft en hoe je kunt werken aan de toekomst.

Derde regiobijeenkomst

De derde en tevens laatste regiobijeenkomst is gehouden in buurtcentrum Kalsdonk in Roosendaal. Ook deze bijeenkomst mogen we heel geslaagd noemen. Na een inleiding door Heft voorzitter Piet Hein Jonkergouw was het de beurt aan oud voorzitter Kees Jongmans om zijn visie te geven op het werk van de leden van ’t Heft en de toekomst van ’t Heft en zijn leden. Kees Jongmans sprak bestuurders duidelijk aan.