Het in positie brengen en houden van dorps- en wijkhuizen
De derde en tevens laatste regiobijeenkomst is gehouden in buurtcentrum Kalsdonk in Roosendaal. Ook deze bijeenkomst mogen we heel geslaagd noemen. Na een inleiding door Heft voorzitter Piet Hein Jonkergouw was het de beurt aan oud voorzitter Kees Jongmans om zijn visie te geven op het werk van de leden van ’t Heft en de toekomst van ’t Heft en zijn leden.
Kees Jongmans sprak bestuurders duidelijk aan:
Het buurthuis bestaat niet. Ze zijn allemaal verschillend, de wijk is verschillend en wat er leeft is dus ook per wijk anders. Er ligt echt een taak bij de bestuurders: ga luisteren en vragen en laat zien wat er gebeurt in je wijk en wat er nodig is. Jullie kunnen duidelijk maken waar de verschillen in de wijk liggen, waar de vragen liggen die een eigen aanpak nodig hebben. Kees gaf daarbij allerlei actuele thema’s en activiteiten aan die de bestuurders van gemeenschapshuizen uitlokken tot actie. Er is volop werk aan de winkel. Genoeg te doen!
Kees Jongmans riep ‘t Heft ook op om de adviesgroep van mensen uit het maatschappelijk veld weer bijeen te roepen. Zij kunnen met elkaar aangeven en bespreken wat een impuls voor de samenleving zou zijn, welke maatschappelijke rol juist bij de gemeenschapshuizen past.
Reacties bezoekers
‘Bij deze regiobijeenkomst troffen we mensen van verschillende buurthuizen aan uit allerlei plaatsen in Noord-Brabant: Etten-Leur, Roosendaal, Hoeven, Sprundel, Haaren etc. Ook was er een contactpersoon van het VSB-fonds aanwezig, die ons informeerde over de rol van dit fonds m.b.t. financiële steun bij projecten van de diverse buurthuizen. Oud wethouder en oud voorzitter van ‘t Heft Kees Jongmans gaf een lezing en presentatie, waarbij hij ons wees op de mogelijkheden die er binnen buurthuizen voor handen zijn om zo goed mogelijk op de maatschappelijke ontwikkelingen in wijken etc. aan te kunnen sluiten. Met zijn dia’s prikkelde hij ons om tot een nog betere analyse te komen van wat wij als bestuurders van een buurtcentrum nodig hebben om zo goed mogelijk te kunnen aanpassen aan de behoefte van deze tijd voor de gebruikers van het buurtcentrum. Bij de een heette het buurthuis, bij de ander multifunctionele ruimte, of dorpscentrum.
Na zijn presentatie werden we in drie groepen verdeeld en konden met elkaar van gedachten wisselen over de thema’s door de mensen van ’t Heft aangereikt. Een en ander werd vervolgens teruggekoppeld doordat de woordvoerder van deze specifieke groep verslag uit bracht wat er bij hun in de groep aan de orde was. Thema’s waar we ons gedurende de discussie mee bezig hielden waren:
- Welke rol vind je dat je als gemeenschapshuis wilt vervullen?
- Wat kun je zelf doen om die rol waar te maken?
- Wat heb je hierbij verder nodig om deze doelen te bereiken?
- Wat kunnen we onderling voor elkaar betekenen hierin?
Met name het van elkaar horen wat er bij de diverse buurtcentra speelt was voor de deelnemers verhelderend te noemen. Alleen al het feit dat we ieder als bestuur op zich voor in feite de zelfde taak staan om ons buurthuis zo goed mogelijk te laten functioneren gaf ons nieuwe impulsen om nog verder te gaan met onze taken en werkzaamheden. Van elkaars ervaringen en werk in de praktijk van alle dag kun je veel opsteken en daar je voordeel mee doen.
Joop van der Velden, buurthuis Keijenburg Roosendaal
‘Ja, een regiobijeenkomst zoals in Roosendaal vind ik heel nuttig. Vooral het leren van elkaars voorbeelden, dat is echt stimulerend. Zo’n regionale aanpak werkt heel goed; je kunt zo je netwerk goed uitbreiden. Misschien is het nog een idee om een Heft-forum te maken zodat we elkaar gemakkelijk kunnen bereiken. Al met al vond ik het een inspirerende en uitnodigende avond. Zeker voor herhaling vatbaar.’
Annerie Smits, Ontmoetingscentrum Den Domp Haaren