‘Wat een bevlogen en enthousiaste bestuurders’
‘Wat een bevlogen en enthousiaste bestuurders’, dat was het eerste wat iedereen opviel bij de eerste van de vier regiobijeenkomsten die het ’t Heft organiseert.
Centraal stonden de vragen wat is je maatschappelijke rol als gemeenschapshuis en hoe die nu en in de toekomst in te vullen. In het verlengde daarvan de vraag; wat kunnen we voor elkaar en in Heftverband betekenen om je huis goed te besturen.
Gestimuleerd door een prikkelende voordracht van Hans van der Pas over de aanpak, dilemma’s en uitdagingen waar het huis waar hij voorzitter van is, de Pas in Heesch, ging men in drie groepen in gesprek.
Hoewel iedereen het ontmoeten een kernelement van de maatschappelijke rol vindt, zie je in de praktijk een geweldige differentiatie. Van het faciliteren, door ruimten aan organisaties en verenigingen ter beschikking te stellen, tot het actief bevorderen dat er op een breed aantal sociale en culturele gebieden activiteiten vanuit het huis of de gebruikers van het huis ontwikkeld worden. Soms hadden de verschillen te maken met de feitelijke plaatselijke behoeften. Veel besturen echter zochten naar een aanpak die meer aansluit bij de behoeften van de wijk of het dorp, en een aanpak om meer mensen actief betrokken te krijgen bij het huis.
In de nazit in de bar werden naar aanleiding van de discussie aan de tafels de ervaringen verder uitgewisseld en nieuwe contacten gelegd om bij elkaar eens te gaan kijken. Al met al zoals door alle aanwezigen werd geconcludeerd een zeer nuttige bijeenkomst, waar zeker een vervolg aan gegeven moet worden. Als Heft-bestuur zullen we dat op grond van de bijeenkomsten ook zeker doen.
Een onderwerp waarvan op voorhand al gevraagd werd om daar als Heft-bestuur iets voor te ondernemen is het zorgen dat met name nieuwe bestuursleden goed toegerust worden voor hun rol. Van besturen wordt veel verwacht; nieuw beleid realiseren in de huizen en tegelijkertijd een sluitende exploitatie. Dat vraagt nieuwe competenties van mensen. Dit punt zullen we in ieder geval snel opnemen.
Rest mij om degenen die nog niet ingeschreven hebben uit te nodigen zich alsnog voor een van de komende drie bijeenkomsten in september en oktober aan te melden.
Piet Hein Jonkergouw, voorzitter ’t Heft
Reacties bezoekers
Deze regiobijeenkomst van ’t Heft ging onder andere over de toegenomen taken van de gemeentes op het gebied van zorg en ontmoeten en wat kunnen wijkcentra, buurthuizen en MFA’s hierin bijdragen. Na een inleiding door een tweetal sprekers te weten de voorzitter van ’t Heft en de voorzitter van het bestuur van De Pas in Heesch, begon wat mij betreft het belangrijkste deel van de bijeenkomst nl.; de discussies in een drietal groepen van aanwezige bestuursleden van verschillende huizen onder leiding van een bestuurslid van ’t Heft.
In deze groepen wordt gediscussieerd over bijvoorbeeld wat is de bijdrage van het centrum aan de gemeenschap, welke bijdrage kunnen de verschillende centra leveren of leveren deze reeds op het gebied van zorg en ontmoeten? Ook komt aan bod tegen welke problemen in de breedste zin van het woord de verschillende huizen aanlopen tijdens hun dagelijkse activiteiten. Juist dit soort discussies kan leiden tot een wisselwerking tussen verschillende centra zogenaamde kruisbestuiving.
Verder ben ik van mening, dat het aanwezig zijn bij dit soort bijeenkomsten je netwerk vergroot en verbreed binnen de groep van wijkcentra, buurthuizen en MFA’s in Brabant.
Fred Mulder, wijkcentrum de Hille, Oss
Mijn advies: bezoek de bijeenkomsten in je regio en doe er je voordeel mee. Jij hebt een probleem, mogelijk heeft een collega al een oplossing.
Hans Deckers, secretaris bestuur den Durpsherd, Berlicum
Een goed bestede avond en een aanrader! De avond laat zich omschrijven met drie begrippen:
Interessant
De heer Hans van der Pas gaf een inleiding waarin veel herkenbare omstandigheden werden verteld.
Informatief
Een van de stellingen waarover werd gediscussieerd ging over de maatschappelijke rol van het buurthuis en dat je als bestuur daar goed over moet nadenken.
Inspirerend
Door de gesprekken en contacten met andere bestuurders die enerzijds met dezelfde problemen worstelen maar anderzijds ook originele oplossingen hebben bedacht, kom je zelf ook op nieuwe ideeën.