Wat is 't Heft?

’t Heft is sinds 1999 hét platform voor gemeenschapshuizen in Noord-Brabant.  ’t Heft verstevigt de banden met de gemeenschapshuizen en bezoekt haar leden regelmatig. Tijdens dit adviesgesprek kun je als lid aangeven waar je mee bezig bent, waar je tegen aanloopt, welke kansen of bedreigingen je ziet aankomen. ’t Heft geeft ondersteuning en advies.

Noord-Brabant telt circa 400 gemeenschapshuizen. Gemeenschapshuizen ook wel multifunctionele centra genoemd, zijn er in allerlei vormen en maten. Zij zijn van groot maatschappelijk belang voor de leefbaarheid van een gemeenschap. Het lokale gemeenschapshuis vormt het kloppend hart van een buurt, dorp of wijk. Het is dé plek voor ontmoeting, recreatie, scholing en steeds vaker ook voor gemeentelijke diensten en zorgvoorzieningen.

Bij de start van een nieuwbouwtraject is een gemeenschapshuis vaak op zoek naar een nieuwe invulling van functies en activiteiten. Meestal in samenwerking met de gemeente, maar steeds vaker ook met een woningcorporatie en zorginstellingen. ’t Heft begeleidt dit proces en brengt vooraf alle vragen, behoeften en belangen van partijen in kaart. Ook begeleidt ’t Heft gedurende de implementatie van de nieuwbouw.

Piet Hein Jonkergouw
Piet Hein Jonkergouw, voorzitter van 't Heft